Sushi… I love it. Het liefst een hele plank vol met allerlei soorten. Je kunt het bestellen, gaan uiteten of natuurlijk gewoon zelf maken.
Dat heb ik al vaker gedaan. Zo maakte ik eerder heerlijke sushi met ‘kip’, het recept kun je hier vinden. Vaak hou ik een aantal ingrediënten over. Ik kom net niet helemaal uit met de rijst, sneed teveel groenten of hield nori-vellen over.
Ook de laatste keer dat ik sushi maakte hield ik vulling en nori-vellen over. Zonde om weg te gooien! Dus ik maakte de volgende dag een heerlijke lunch/snack.
Je kunt natuurlijk variëren met de vulling. Ik gebruik dit keer alleen groenten, maar je kunt ook tofu, tempeh of vegan kip toevoegen. Hou je niet zo van paprika of wortel? Neem dan eens courgette of witte kool. Liever een wat meer vullende variant, voeg dan (sushi) rijst toe of kies voor zoete aardappel als vulling.
Kortom: genoeg alternatieven!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 2 nori-vellen
- 50 gram champignons
- 1/4 komkommer
- 1/4 winterpeen of 1 kleine wortel
- 1/4 paprika
- 1/4 avocado
- 1 teen knoflook of 1/2 tl knoflookpoeder
- 1 tl ketjap manis
- 1 tl bakboter
- 1/2 el chilisaus
- 1/2 el tahin
- 1 el water
- optioneel: rode peper
Instructies
Maak de handrolls als volgt:
- Verwarm, indien je geen airfryer hebt, de oven voor op 180 graden Celsius.
- Maak de champignons indien nodig schoon. Maak een marinade van geperste knoflook (of knoflookpoeder), bakboter en ketjap. Indien je van pittig houdt kun je nu wat rode peper toevoegen.
- Marineer de champignons. Laat even staan.
- Snijd ondertussen alle groenten in dunne reepjes.
- Bak de champignons nu in de oven/airfryer circa 10 minuten tot ze gaar zijn.
- Laat de champignons even afkoelen en halveer ze.
- Maak de saus door de chilisaus te mengen met de tahin en het water. Roer goed door.
- Halveer de nori-vellen wanneer je kleinere handrolls wilt. Leg de vellen klaar en beleg een zijde met alle ingrediënten, doe de saus als laatste. Rol voorzichtig op in de vorm van een puntzak.
Enjoy! Naar wens kun je de handrolls nog dippen in sojasaus.