Zo geweldig dat er steeds meer producenten zijn die naast hun bestaande assortiment ook veganistische producten ontwikkelen. Dat maakt het een stuk makkelijker om mijn favoriete gerechten te veganizen.
Blue Band bracht ook een nieuw product op de markt; namelijk plantaardige kookroom. Ik mocht het proberen en was erg benieuwd! Thuis aten we dit stoofpotje gerecht heel vaak. Een snel en makkelijk maaltje. We aten er soms brood, maar meestal rijst bij (ook weleens beide). Er zat dan kip en kookroom in, die heb ik in dit gerecht vervangen.
Je kunt het gerecht meteen eten, maar het leent zich ook goed om in te vriezen/later op te warmen. Ik raad dan wel aan de cashewnoten pas na het opwarmen toe te voegen, anders worden ze te zacht.
Hou je niet zo van fruit in gerechten? Je kunt de ananas en rozijnen ook weglaten. Ik zou dan wel een ander ‘zoetje’ toevoegen als tegenhanger. Tomaat, zoete aardappel of pompoen bijvoorbeeld.


Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 100 gram ongekookte rijst
- 1 pakje vegan stoofvlees stukjes (ik gebruikte deze)
- 1 potje Blue Band plantaardige kookroom
- 1 courgette
- 1 paprika
- 1 grote ui
- 1/2 bakje champignons
- 3 tenen knoflook
- 1 blikje ananasstukjes
- 2 el rozijnen
- 2 el cashewnoten
- 2 el paprikapoeder
- 2 el kerriepoeder
- 1 groente bouillonblokje
- 2 el maïzena
Instructies
Maak het stoofpotje als volgt:
- Pers de knoflook en snipper de ui. Snijd alle groenten in blokjes of reepjes. Wel de rozijnen in een kom met warm water.
- Zet een (wok)pan op het vuur en verhit olie/boter. Fruit de knoflook en ui circa 5 minuten.
- Voeg de specerijen toe en bak al roerende nogmaals 5 minuten.
- Voeg de stoofstukjes toe en roerbak 5 minuten. Voeg daarna de gesneden groenten en roerbak nog 5 minuten.
- Maak 500ml bouillon van het bouillonblokje en voeg dit toe aan de pan. Doe een deksel schuin op de pan en laat het mengsel circa 30 minuten op laag vuur pruttelen.
- Kook ondertussen de rijst.
- Voeg na 30 minuten de kookroom, rozijnen, ananas en cashewnoten toe en breng al roerende aan de kook. Voeg naar wens al roerende maïzena toe om het geheel wat dikker te maken (ik voeg 2 el toe).
- Serveer het stoofpotje met de rijst. Je kunt nog wat gehakte cashewnoten over het gerecht doen voor een extra crunch.
Eet smakelijk!