Een zomers taartje, daar hadden we zin in. De eerste Nederlandse aardbeien verschijnen weer in de winkels (of in je eigen tuin) en daar kun je heel veel lekkers mee maken.
Dat zie je ook wel aan mijn taartje, het zouden zusjes kunnen zijn.
Sinds ik plantaardig eet heb ik geen kwarktaart meer gegeten. Niet bewust, maar het kwam gewoon niet in me op. En dat terwijl het een van de makkelijkste recepten is om te veganizen, blijkt nu.
Ik deed inspiratie op bij De Groene Meisjes, zij maakte deze hele mooie paars-rozige kwarktaart. Dat zie je ook wel aan mijn taartje, het zouden zusjes kunnen zijn.
Het leek mij leuk (en lekker!) om ook de bodem zelf te maken. Mocht je hier nou geen zin in/tijd voor hebben kun je een kant en klare rol koekjes (circa 200 gram) verkruimelen en mengen met 50 gram gesmolten boter (bijvoorbeeld kokosvet) en dit als bodem gebruiken. De baktijd is heel kort, de taart moet echter wel minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
De aardbeien en bosbossen kun je ook diepgevroren gebruiken, ik gebruik zelf wel vers fruit, met name handiger voor de garnering.
Dan nu door naar het recept; veel bakplezier!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 150 gram boter (ik gebruikte plantaardige bakboter)
- 80 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- snuf zout
- 80 gram kokosvet (of een andere plantaardige vaste ‘boter’)
Of kies voor een makkelijkere bodem: 1 pak zandkoekjes/biscuitjes en 80 gram kokosvet.
Verzamel de volgende ingrediënten voor de vulling:
- 600 gram vanillekwark (ik gebruikte 1,5 pot Alpro Go On Vanille)
- 250 gram bosbossen
- 250 gram aardbeien
- 2 el kristalsuiker
- 1 tl vanillearoma (of nog lekkerder: verse vanille)
- 8 gram agar agar
Instructies
Maak de bodem als volgt:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet de taartvorm alvast klaar en bekleed de bodem met bakpapier.
- Zeef de bloem in een kom en voeg de suiker toe; meng dit goed door.
- Voeg nu 150 gram (gesmolten) boter en snuf zout toe. Kneed het deeg met je handen. Kneed net zolang tot er een stevige, niet al te plakkerige deegbal ontstaat. Het deeg moet niet volledig aan je handen blijven plakken. Indien dit wel het geval is voeg dan een beetje bloem toe.
- Rol een platte koek van het deeg en verdeel dit over het bakpapier; dit hoeft niet netjes, de koekjes verkruimel je later toch weer.
- Bak de koek in 15-20 minuten goudbruin. Laat de koek circa 10 minuten afkoelen.
- Smelt het kokosvet en verkruimel de koekstukken in een blender of mixer samen met het gesmolten vet. Verdeel het koekmengsel over de bodem en druk goed aan. Zet de vorm in de koelkast.
- Gebruik je kant-en-klare koekjes, dan hoef je alleen de twee hierboven genoemde stappen te doorlopen.
Maak de vulling als volgt:
- Snijd de kroontjes van de aardbeien en mix de aardbeien samen met de bosbessen in een blender. Houd circa 5 aardbeien en een eetlepel bosbessen apart. Blend de suiker en vanille(aroma) door het fruitmengsel.
- Zet een pannetje op het vuur en verwarm het fruitmengsel hierin. Voeg wanneer het fruitmengsel warm is al roerende de agar agar toe en roer circa 5 minuten door op laag vuur.
- Haal het pannetje van het vuur, doe het mengsel in een kom en voeg nu beetje bij beetje de kwark toe en blijf goed doorroeren met een spatel. Doe dit totdat alle kwark er door geroerd is en beide goed gemengd zijn.
- Snijd de overgebleven aardbeien in plakjes. Haal de taartvorm uit de koelkast en zet de plakjes aardbei tegen de rand en verdeel de overgebleven bosbessen over de bodem. Giet hierop het kwarkmengsel. Maak de bovenkant egaal met een spatel.
- Laat de taart minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Je kunt met je vinger de taart indrukken om te voelen hoe stevig de taart is.
Geniet ervan! Serveer de taart eventueel met soja-topping (slagroom) en meer vers fruit.
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Zou ik heel erg leuk vinden.