In een week tijd probeerde ik vier nieuwe pompoenrecepten uit. Twee ervan haalde het tot de blog. Dit is er eentje van. Dit vegan ovenschaaltje is een genot voor het oog.
Ik hield puree over van een ander recept en zo ontstond dit ovengerecht. Het proeft naar herfst; kruidig en zoet. Je kunt het eten als zondagontbijtje (want nee, het is niet het meest gezonde ontbijt), als dessert (zeker lekker met een dot slagroom erbij) of gewoon als je zoete trek hebt.
Je kunt dit baksel een paar dagen in de koelkast bewaren, het hoeft dus niet in één keer op. Lekker om het voordat je het eet nog even kort op te warmen. Lauwwarm smaakt het namelijk het best.
Dit recept is geschikt voor een grote ovenschaal. Op de foto zie je een kleinere schaal; dit kan ook, halveer dan het recept.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de pompoenvulling:
- 1 ‘gewone’ hele oranje pompoen (circa 900 gram)
- 60 gram bruine basterdsuiker
- 5 el maïzena
- 1/2 tl kardemompoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl kaneel
Verzamel de volgende ingrediënten voor de deegkruimels:
- 200 gram tarwebloem
- 100 gram plantaardige boter op kamertemperatuur (ik gebruikte Plant Flora)
- 2 el kristalsuiker
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl vanillearoma
- 1 tl speculaaskruiden
- 1 el geraspte sinaasappel
- snufje zout
Instructies
Maak de pompoenpuree met kruimeldeeg uit de oven als volgt:
- Snijd de pompoen met schil met een scherp mes in stukken en verwijder de zaden (deze kun je bewaren, roosteren en lekker opeten). Breng een ruime pan water aan de kook en kook hierin de pompoenstukken in circa 20 minuten gaar.
- Maak ondertussen de deegkruimels: zeef het bloem met het bakpoeder in een kom. Voeg de boter, het vanillearoma, de speculaaskruiden, suiker en het zout hieraan toe. Kneed met je handen tot een kruimelbeslag; oftewel een mix van grote en kleinere kruimels. Doe de kruimels in een kom en zit dit in de koelkast.
- Giet de pompoenstukken af en spoel een tijdje af met koud water. Maak met een staafmixer een gladde puree van de pompoenstukken. Voeg nu de suiker en kruiden toe, spatel goed door. Zeef tot slot de maïzena door de puree; roer goed door met een garde zodat er geen klontjes ontstaan.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en zet een ingevette ovenschaal klaar.
- Verdeel de pompoenpuree over de bodem van de ovenschaal en verdeel hierover de deegkruimels. Bak de ovenschaal circa 20 minuten in het midden van de oven. Houd de kruimels in de gaten, zodat ze niet verbranden. Je kunt eventueel de schaal wat lager in de oven plaatsen.
- Laat 15- 30 minuten afkoelen alvorens je het serveert. Dit gerecht is het lekkerst om te eten, maar zo net uit de oven niet, dan zijn de kruimels nog niet krokant.
Geniet ervan!
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Dat zou ik leuk vinden.