Een grote pan vol nasi; de een vindt het heerlijk, de ander geeft er niks om. Zo was dat vroeger bij ons thuis ook. Hoewel die zak met kroepoek altijd wel leeg ging..
Deze nasi is daar een perfect voorbeeld van.
Vaak maak ik iets en dan denk ik; dit is zo simpel, dat ga ik niet op mijn blog zetten. Maar anderzijds zijn dat juist de gerechten die populair zijn bij veel mensen.
Deze nasi is daar een perfect voorbeeld van. Eigenlijk wijkt de variant die ik nu maak, helemaal niet zoveel af van de variant die ik vroeger at. Het ei vervang ik door blokjes tofu, het vlees door tempeh (kan echter ook met vega-gehakt of kipstukcjes) en van de satésaus koop ik een vegan variant of ik maak hem zelf.
Dit gerecht kun je makkelijk maken voor een groot gezelschap of eet er zelf meerdere dagen van; de volgende dag smaakt het immers nóg lekkerder.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 300 gram rijst (ik koos half volkoren, half witte rijst)
- 1 prei
- 1 rode ui
- 1 paprika
- 1/2 winterpeen
- 100 gram taugé
- 150 gram tofu
- 300 gram tempeh
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijnpoeder
- 3 el ketjap manis
- 1 tl sambal
- 1 tl laos
- Indien je dit in huis hebt; 1 tl kala namak zout
Instructies
Maak de nasi als volgt:
- Kook de rijst zoals op de verpakking beschreven staat. Giet de rijst af en laat even staan met de deksel op de pan (dan wordt de rijst mooi droog).
- Snijd alle groenten, behalve de taugé, in kleine blokjes.
- Bak nu in wat bakboter of olie de tofu aan; voeg hieraan alle kruiden (en indien je hebt kala namak zout) toe. Bak na circa 4 minuten de ui en prei mee.
- Voeg nu de rest van de groenten en een eetlepel ketjap manis toe. Roerbak gedurende 5 minuten.
- Voeg de rijst toe aan de groenten en tofu; meng goed door.
Maak de tempehreepjes als volgt:
- Snijd de tempeh een reepjes en marineer ze in 2 eetelepels ketjap manis en 1 theelepel sambal..
- Bak de tempeh gedurende 10 minuten in de airfryer (indien je geen airfryer hebt, bak de reepjes dan krokant in de oven; ik schat dat ze er zo’n 15 minuten in moeten).
Ik at de nasi met wat zoetzure augurkjes, krokante uitjes, cassave en vegan satésaus (uit een potje).