Het is alweer bijna nieuwjaar. Wat vliegt de tijd! Als ik aan oud- en nieuw denk, denk ik niet alleen aan champagne en oliebollen, maar ook zeker aan wafeltjes.
Ze gingen in een eeuwenoude koektrommel en op de een of andere manier maakten ze dat nog lekkerder.
Dat komt denk ik omdat we vroeger altijd rond deze tijd wafeltjes bakten bij mijn opa. Hij maakte krokante wafels met krenten. Ze gingen in een eeuwenoude koektrommel en op de een of andere manier maakten ze dat nog lekkerder. Achteraf gezien waren de wafels eigenlijk best droog en was de smaak weinig bijzonder. Maar dat maakt het nostalgisch gevoel niet minder fijn.
Ik besloot ze dit jaar zelf te maken; uiteraard een vegan versie! Sterker nog, ik maakte twee varianten, een hartige en een zoete. De zoete wafeltjes eet je bij de koffie en de hartige kaaswafeltjes zijn perfect voor bij de borrel. Wat wil je nog meer?
Uit beide recepten haal je 4 rondjes van 5 kleine hartjes. In totaal (beide recepten) maak je dus 40 wafeltjes: 20 zoet en 20 hartig.

Ingrediënten
Verzamel voor de zoete rozijnen wafeltjes de volgende ingrediënten:
- 200 ml plantaardige melk
- 200 gram bloem
- 50 gram suiker
- 1 handje rozijnen of krenten
- 3 el plantaardige bakboter
- 1 el appelcider azijn
- 1 tl bakpoeder
Verzamel voor de hartige kaas wafeltjes de volgende ingrediënten:
- 200 ml water
- 200 gram bloem
- 4 el edelgistvlokken
- 3 el plantaardige bakboter
- 1 el appelcider azijn
- 1 tl bakpoeder
- snuf peper en zout
Instructies
Maak de zoete rozijnen wafeltjes:
- Mix alle droge ingrediënten met elkaar in een kom, behalve de rozijnen.
- Mix vervolgens alle natte ingrediënten in een andere kom met elkaar.
- Meng de delen door elkaar met een garde, totdat er geen klontjes meer zijn.
- Roer nu de rozijntjes erdoor.
- Verwarm het wafelijzer en doe een beetje bakboter aan beide kanten van het ijzer.
- Bak, wanneer het ijzer warm genoeg is, een soeplepel beslag in het ijzer en bak tot de wafeltjes lichtbruin zijn. Herhaal dit tot het beslag op is.
Maak de hartige kaas wafeltjes:
- Mix alle droge ingrediënten met elkaar in een kom, inclusief de edelgistvlokken.
- Mix vervolgens alle natte ingrediënten in een andere kom met elkaar.
- Meng de delen door elkaar met een garde, totdat er geen klontjes meer zijn.
- Verwarm het wafelijzer en doe een beetje bakboter aan beide kanten van het ijzer.
- Bak, wanneer het ijzer warm genoeg is, een soeplepel beslag in het ijzer en bak tot de wafeltjes lichtbruin zijn. Herhaal dit tot het beslag op is.