Toen ik voor het eerst bao buns at was ik zo verbaasd over de textuur van het broodje. Ik moet bekennen dat ik ook de ‘broodje bapao fase’ compleet heb overgeslagen (die 1 euro zakjes in de supermarkt spraken me nooit echt aan).
Dat is dan ook nog eens zo simpel was om zelf te maken, daar had ik helemaal geen weet van.
Wellicht als ik die fase wel had gehad, had ik de textuur kunnen plaatsen. Een sticky buitenkant en zachte wollige binnenkant. Dat is dan ook nog eens zo simpel was om zelf te maken, daar had ik helemaal geen weet van.
Het enige wat je nodig hebt (behalve de ingrediënten) is een stoommandje. Deze kun je online bestellen, bij de toko kopen en zelfs de AH XL verkoopt ze. Met een stoommandje kun je nog veel meer maken; een aanwinst voor je keuken.
Wij (mijn vriend en ik) kookten dit keer samen; we maakten zelfs een kookvideo! Volg je dit recept liever via een video, kijk dan vooral even hier.
De vulling maakten we van jackfruit; een fruitsoort welke je kunt gebruiken als vleesvervanger. Je koopt het in blik, gewoon in de supermarkt!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de buns:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 ml plantaardige melk (ik gebruikte ongezoete sojamelk)
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 1 el olie (sesam of olijf)
Verzamel de volgende ingrediënten voor de vulling:
- 1 blik jackfruit (circa 300gram uitgelekt)
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 teen knoflook
- 1 kleine rode ui
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- snuf zout
- olie om in te bakken
- 200 ml water
- Verse kruiden voor de garnering (peterselie of koriander)
Instructies
Maak het deeg van de buns als volgt:
- Zeef de bloem en roer hierdoor de bakpoeder en het zout. Voeg de melk toe en begin met kneden.
- Kneed het deeg op een met bloem bestrooid oppervlak. Kneed totdat het deeg niet meer volledig aan je handen plakt. Indien nodig kun je extra bloem toevoegen. Het deeg moet wel een beetje plakkerig blijven, voeg extra melk toe wanneer dit nodig is.
- Kneed circa 10 gelijke balletjes van het deeg en druk ze platter tot een ovale vorm. Besmeer ieder oppervlak met een beetje olie en klap de broodjes dubbel. Je hoeft dit niet aan te drukken.
Maak ondertussen de vulling:
- Snipper de ui en pers de knoflook. Meng de tomatenpuree, snuf zout en het paprikapoeder vast door elkaar.
- Laat het jackfruit uitlekken, spoel het af met water en trek de stukjes met je handen al een beetje uit elkaar. Je kunt alles van de jackfruit gebruiken.
- Zet een pan op het fruit en fruit in een beetje olie de ui en knoflook aan in circa 3 minuten. Voeg de jackfruit toe en bak nogmaals circa 3 minuten.
- Voeg de marinade en het water toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag, laat het geheel met deksel schuin op de pan rustig doorkoken. Roer af en toe door. De vulling gaat nu droogkoken, wanneer het te droog wordt kun je een scheutje water toevoegen.
Maak de bao buns af:
- Breng in een pan ruim water aan de kook. Plaats het stoommandje op de pan. Verdeel telkens circa 5 broodjes in het mandje. Ik deed een beetje aluminiumfolie onder ieder broodje, zodat deze niet vast plakt aan de bodem.
- Stoom de broodjes in het gesloten mandje circa 10 minuten. De broodjes blijven wit en sticky van de buitenkant, de binnenkant wordt gaar.
- Serveer de buns met de jackfruitvulling en verse kruiden. Ze smaken het lekkerst wanneer je ze met je handen eet.
Enjoy! Wil je een andere vulling maken? Je kunt het recept voor de broodjes evengoed gebruiken en je eigen draai aan de vulling geven. Bijvoorbeeld met champignon, sticky tempeh of vegetarische kipstukjes, ook lekker!
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Zou ik heel erg leuk vinden.